Мостот што ги поврзува Шведска и Данска – гигант долг речиси 8 километри

од Vladimir Zorba

Најдолгиот мост во светот, кога се гледаат мостовите кои ги преминуваат националните граници, мостот Оресунд ги поврзува Шведска и Данска.

Фоторепортерот на Анадолија снимил снимки од импресивното здание, за чија цел е создаден вештачки остров.

Мостот се протега на теснецот Оресунд и ги поврзува градовите Малме во Шведска и Копенхаген во Данска. Изградбата траеше од 1993 до 1999 година, а официјално беше пуштен на 1 јули 2000 година.

Преку мостот се протегаат четири сообраќајни ленти во два правци и две шини за железнички сообраќај.

Должината на мостот гледана од вештачкиот остров Пеберхолм, вклучувајќи го и подводниот тунел долг четири километри, изнесува 7.845 метри.

Слични содржини