Актуелно
Почетна / TOP NEWS / НОВА ПАНДЕМИЈА НИ СЕ ЗАКАНУВА: Короната не е ништо во споредба со она што може да се случи!

НОВА ПАНДЕМИЈА НИ СЕ ЗАКАНУВА: Короната не е ништо во споредба со она што може да се случи!

Научниците предупредуваат дека забрзаното загревање на крајниот север на Земјата може да „ослободи“ бројни вируси стари и по стотици илјади години, кои се закопани во сибирскиот вечен мраз, што може да доведе до големи последици по човештвото.

Поради забрзаното затоплување на планетата, а Арктикот се загрева барем двапати побрзо од остатокот на светот, ледените санти мраз се топат, за прв пат од ледениот период, со опасност да ослободат патогени што современиот човек не ги сретнал, пренесува британскиот весник Independent.

Претпоставката дека бактериите можат да преживеат долго време, дефинитивно е прифатена во научните кругови.

„Единствено сомнение е колку долго вирусите можат да преживеат во мраз – милион години, 500.000 или 50 000 години“, рече вирологот Жан-Мишел Клавери.

Тој тврди дека постојат многу висококвалитетни истражување што сугерира дека бактериите од длабок мраз можат да оживеат.

Д-р Шанатал Абергел, виролог, исто така верува дека е можно да се оживеат вируси од стари примероци мраз.

Таа забележува дека истражувачите успеале да ги активираат античките вируси на ДНК, но не и многу повеќе кревки РНК вируси.

РНК вирусите се однесуваат на болести како што се шпанскиот грип и новиот вирус корона одговорен за тековната пандемија, а ДНК вирусите вклучуваат практично искоренети сипаници.

Еднаш во клетката „домаќин“, вирусот ја ослободува својата ДНК или РНК, која ги содржи потребните информации за создавање нови честички на вирусот, и ја презема контролата врз некои аспекти на клеточниот метаболизам.

Друга закана за човештвото се бактериите.

Така, во 2016 година, епидемијата на антракс во Западен Сибир покоси стада лосови. Кога труповите на животните се замрзнаа во јуни, 23 луѓе се заразија со оваа болест.

Научниците предупредуваат дека опасноста не е само топење на ледените површини, туку и зголемената активност на човекот и животните во области што долго време биле ретко населени.

„Ова е рецепт за катастрофа, затоа што веќе имаме„ свеж “вирус“, објаснуваат виролозите, истакнувајќи дека вирусите од мраз „се движат“ во реките.

Ако некое лице се најде меѓу замрзнати вируси кои можат да бидат пандемија, тој би можел да се зарази и самиот да започне нова пандемија, велат експертите.

loading...