Њујорк вакцинираше 70 проценти од возрасните, ги укина последните мерки

од Nikola Popovski

Федералната држава на САД ќе ги укине последните ограничувања воведени за да се спречи ширењето на коронавирусот, откако повеќе од 70% од возрасните беа вакцинирани, објави гувернерот на Њујорк, Ендру Куомо.

„Ова е важна пресвртница и ќе се обидеме да сториме повеќе“, рече Куомо, додавајќи дека државата ќе продолжи да ги охрабрува луѓето да се вакцинираат.

Според него, ограничувањата во трговските и социјалните установи ќе бидат веднаш укинати, а во јавниот превоз и здравствената заштита ќе бидат олеснети.

Куомо, чија држава беше епицентар на епидемијата на коронавирус во САД минатата година, рече дека поединци и компании сè уште можат да одлучат да усвојат некои мерки на претпазливост.

„Вакциниравме 70 проценти од населението. Тоа беше национална задача што ја завршивме пред предвидениот рок. Тоа значи дека можеме да се вратиме на животот што го знаевме“, рече Куомо.

Слични содржини