Оваа година симптомите на алергија се полоши од вообичаено

од Stefanija Kuzmanovska

Ако оваа пролет кивавте или ви течеше носот повеќе од вообичаено, знајте дека не сте единствени.

Според американскиот Центар за контрола на болести (ЦДЦ), 30 отсто од светската популација страда од алергии на полен, кои предизвикуваат симптоми на поленска треска или алергиски ринитис. Ако чувствувате дека алергиите ви се влошиле во последно време, не грешите: од 1990 година, истражувачите забележале зголемување на количината на полен во воздухот за 21 отсто.

Best Life контактирал со д-р Шјам Џоши, шеф на Одделот за алергија и имунологија и медицински директор на Клиниката за алергија и имунологија на Универзитетот за здравје и наука во Орегон, за да дознае што се крие зад промената.

Тој вели дека неколку клучни фактори предизвикуваат пораст на алергиите и забележува дека постојат начини за борба против симптомите.

Зошто алергиите се полоши оваа година?

Џоши вели дека климатските промени се главната причина за честите алергии.

„Во текот на изминатите неколку децении, климатските промени доведоа до подолги сезони на опрашување и повеќе полен. Тоа главно се должи на намалениот број на денови со мраз секоја зима и зголемувањето на CO2 во воздухот, што доведува до посилен циклус на опрашување на растенијата“, вели докторот.

Најголем пораст на полен е забележан во Тексас и на средниот запад на САД, додава Џенифер Буржоа, специјалист за фармација и медицина во SingleCare.

Всушност, една студија од 2022 година објавена во списанието Nature Communications покажа дека покрај промените предизвикани од емисиите на CO2, промените во температурата и врнежите може да ги зголемат годишните емисии на полен за 16 до 40 отсто. Дополнително, промената на земјината покривка, што значи трансформација на природните живеалишта во урбани средини, ја менува и дистрибуцијата на емитери на полен, велат истражувачите.

Џоши додава дека покрај промените во животната средина кои ги прават поверојатни алергии, вашето тело може да стане и поподложно на алергии.

„Иако основната причина не е целосно разбрана, се верува дека промените во исхраната и микробиомот можат да придонесат“, вели тој, додавајќи дека сето ова заедно веројатно објаснува зошто многу луѓе од година во година имаат потешки симптоми на алергија.

Слични содржини