Пацоли: Србија ни направи услуга пред 11 години

од Stefanija Kuzmanovska

Претседателот на АНК, Беџет Пацоли рече дека „Србија всушност му направила услуга на Косово со жалба до Меѓународниот суд на правдата“.

Тој зборуваше по повод 11-годишнината од пресудата на Меѓународниот суд на правдата во Хаг, кој тогаш „утврди дека Декларацијата за независност на Косово не го крши меѓународното право“.

Како што истакна Пацоли, „декларацијата за независност беше добро подготвена и заснована врз легитимните права на граѓаните на Косово“.

„Таа декларација беше дури и во согласност со повеќето најдемократски земји во светот. Србија се спротивстави на Декларацијата, верувајќи дека тие даваат се од себе, но пресудата на Меѓународниот суд на правдата ја поддржа декларацијата и оцени дека чинот на независност на Косово не е во спротивност со меѓународното право “, рече Пацоли.

Како што објаснува лидерот на АНК: „Тоа беше голема победа за нас во Косово“.

„Во тоа критично време, таа имаше не само „де факто“ широка меѓународна поддршка за нас, туку и „де јуре“ поддршка од највисоката институција за правда. Се разбира, Србија ненамерно, обидувајќи се да ја уништи оваа декларација, му направи услуга на Косово што, после тоа, се чувствува опуштено во тој поглед“, рече Пацоли за „Косово онлајн“.

Слични содржини