Популарен пијалок поврзан со оштетување на црниот дроб во новото истражување

од Vladimir Zorba

Познато е дека пиењето алкохол може лошо да влијае на нашиот црн дроб. Сепак, една нова студија го поврзува пијалокот, популарен токму поради неговите здравствени придобивки, со можно оштетување на црниот дроб.

Според една студија, повеќе од 200 случаи на акутна хепатална инсуфициенција се поврзани со состојка која е вообичаена во она што нашироко се смета за супер-здрав пијалок – но можеби не е толку страшно како што звучи.

Една студија објавена кон крајот на 2022 година го поврзува екстрактот од зелен чај со оштетување на црниот дроб, иако самиот зелен чај веројатно нема да му наштети на здравјето на црниот дроб.

Самата студија забележува дека зелениот чај ретко предизвикува проблеми кај инаку здравите луѓе, но дека концентрираниот екстракт од зелен чај, кој често се наоѓа во хербалните суплементи и таблетите за слабеење, може да не стави на ризик за сериозни медицински проблеми.

„Стандардните препарати на зелениот чај имаат помала веројатност да предизвикаат токсичност на црниот дроб. Оштетувањето на црниот дроб е почесто поврзано со земање екстракт од зелен чај (GTE), кој содржи повисоки дози на EGCG“, изјави за Парад за хепатологот и гастроентеролог д-р Дејвид Ким.

Друг важен фактор што треба да се земе предвид: главниот пациент во студијата примил интравенска (IV) инфузија на екстракт од зелен чај, што е прилично екстремно.

Гастроентерологот д-р Дејвид Д. Кларк истакнува: „Пациентот во статијата доби екстракт од зелен чај интравенозно. Тоа е концентрирана форма на биолошки активните соединенија во зелениот чај. Огромното мнозинство на извештаи за оштетување на црниот дроб се поврзани со GTE, што се зема орално како капсула“.

Тој објаснува дека и капсулите и интравенската форма на GTE резултираат со многу поголеми количини на потенцијално токсични соединенија кои стигнуваат до црниот дроб отколку што би било случај со обичниот зелен чај.

„Имаше неколку луѓе кои страдаа од труење на црниот дроб поради пиење зелен чај, но затоа што консумираа големи количини“, заклучи д-р Кларк.

Слични содржини