Претседателот на Собранието на Република Северна Македонија, Талат Џафери, испрати честитки за Денот на светите браќа Кирил и Методиј

од desk4

Претседателот на Собранието на Република Северна Македонија, Талат Џафери, искажа честитки по повод 24 Мај, Денот на сесловенските просветители, светите браќа Кирил и Методиј. Во неговата изјава, Џафери го пофали капиталното дело на светите браќа, нагласувајќи дека тие се бесценето наследство за светската наука и култура.

– Капиталното дело на светите браќа Кирил и Методиј е бесценето наследство за светската наука и култура. Оваа порака која ја испраќам од Светата Столица, каде што ја предводам државно-црковната делегација на Република Северна Македонија на традиционалната манифестација во чест на Свети Кирил, е потврда за тоа дека светите апостоли Кирил и Методиј, претставуваат столбови на културниот образец на Европа и глобалната духовност и се нераскинлива врска помеѓу нас и светот. Нивните дела во кои е вложен многу труд, љубов и посветеност ја надминуваат рамката на време и простор и имаат вековна значајност. Писменоста, јазикот, знаењето, науката и вредноста на зборот се од непроценлива вредност, како за еден народ така и за светот – изјави Џафери

Оваа изјава покажува почит и признавање на значењето на светите браќа Кирил и Методиј, како и на нивното наследство во областа на писменоста, јазикот и знаењето, не само за народот на Република Северна Македонија, туку и за светот во целост.

Слични содржини