Радев: Владата на Петков да не отстапува од бугарскиот национален интерес во однос на Македонија

од Маја Анчевска

Очекувам бугарската Владата строго да се придржува до Декларацијата на Националното собрание на Бугарија, консензусот постигнат на Консултативниот совет за национална безбедност и на волјата на Бугарите за решавање на отворените прашања со Скопје пред почетокот на преговорите за членство на Македонија во Европската унија, изјави денеска бугарскиот претседателот Румен Радев.

– Ставот на Бугарија за евроинтеграцијата на Македонија се базира на резултати, а не на рокови и услови наметнати од странство. Секое отстапување на Владата од бугарскиот национален интерес ќе предизвика нова владина криза, нагласи Радев при промоцијата на иницијативата „Да засадиме дрво, да ја оживееме бугарската шума”,

Според Радев, советниците на бугарскиот премиер Кирил Петков никогаш не треба да ги оквалификуваат „македонските Бугари како малцинство”, бидејќи тоа може да го уништи целиот процес на европската интеграција на Македонија.

 

 

Слични содржини