РУСКАТА ЦРКВА ОСТАНУВА ДОСТОЈНА: Не прифаќаат донации во криптовалути

од Nikola Popovski

Со приближно 100 милиони верници, Православната црква, која е доминантна религија во Русија, не планира да прифати донации или понуди за криптовалути.

Според одговорите на прашањата што ги пренесе порталот „Исус“ на ЈуТјуб, претседателот на Одделот за надворешни црковни односи на Московската патријаршија, митрополитот Иларион Алфејев, рече дека Руската православна црква или РПЦ не планираат да создадат своја дигитална валута или да прифатат криптовалути вклучувајќи го и Биткоин.

Сепак, митрополитот Алфејев додаде дека е можно да се користат и други форми на технологија за да се испраќаат пари до црквата како телефонски повици.

„Малку е веројатно дека ќе прифатиме донации од разни криптовалути и биткоини, ниту пак ќе пуштиме во употреба сопствена валута“, рече тој. „Мислам дека е сосема можно да се донира во црквата преку телефон“.

Изјавата е некако омекнат став од Алфејев, кој пред три години ја спореди криптовалутата со шемата на Понзи „зад која нема ништо“. Во тоа време, тој изгледаше дека не прави разлика помеѓу крипто и традиционалните банки, велејќи дека валутата „го отвори патот за лихварство, за што црквата секогаш зборуваше против“.

Наводно, РПЦ минатата година била во „исклучително тешка“ финансиска состојба, бидејќи пандемијата ги затворила црквите во Русија на два месеци. Иако е тешко точно да се утврди колку вреди црквата, имајќи ја предвид тајноста околу нејзиното трошење, некои извештаи од 2014 година сугерираат дека РПЦ има 150 милиони долари годишно профит.

Пратениците во Русија ја започнаа годината со донесување закон што дава крипто-правен статус во земјата, но не дозволува да се користи како начин на плаќање. Претседателот Владимир Путин подоцна потпиша указ за принудување на одредени јавни службеници да ја обелоденат нивната сопственост во крипто-валути до крајот на јуни. Сепак, писмото од руското Министерство за труд и социјална работа објавено во декември укажува на тоа дека службениците треба да ги ликвидираат своите дигитални средства до април.

loading...

Слични содржини