Само еден вид маска навистина го спречува коронавирусот, докажува студија

од Nikola Popovski

Маските FFP2 обезбедуваат многу висок степен на заштита од инфекција со коронавирус под услов да се носат правилно, покажува студијата на Институтот Макс Планк во Гетинген објавена во саботата.

„Доколку заразено и незаразено лице се сретнат во затворен простор и на кратко растојание, шансата да се пренесе инфекцијата дури и по 20 минути е само еден промил“, се вели во студијата на Институтот за динамика и организација Макс Планк во Гетинген.

Услов за таков висок степен на заштита е правилното поставување на маската, особено пределот на врвот на носот, кој мора цврсто да се поствари, се вели во студијата објавена во американското научно списание „Proceedings“ на Американската академија на науките (PNAS).

Неправилната положба на маската го зголемува ризикот од инфекција до четири проценти.

За време на експериментите, научниците тестирале различни аспекти како што се големината на капките, динамиката на дишење, како и различните форми на заштитната маска.

„Шансите за инфекција во реалниот живот се десет до сто пати помали, но ги создадовме најнеповолните услови кога станува збор за заштита“, рече Макс Планк, директор на Институтот и еден од водачите на студијата, Еберхард Боденшац.

Спротивно на тоа, средбата со две лица без маска, од кои едното е заразено, најверојатно ќе заврши со инфекција на здрава личност.

„Во овој случај, најверојатно ќе биде заразено здраво лице кое стои на растојание од три метри од заразеното лице и го вдишува воздухот на заразеното лице неколку минути“, рече Боденшац.

Затоа, тој смета дека носењето маска е сепак многу добра алатка за спречување на ширењето на коронавирусот.

Слични содржини