Шест песни создадени за божикно дружење со најблиските

1 . Have Yourself a Merry Little Christmas

Легендарната Џуди Гарланд во мјузиклот „Meet Me in St.Louise“ ги отпеа стиховите напишани од Хју МАртин и Ралф Биан. Песната е прогласена за една од најфобрите музички остварувања во Америка и доживеа бројни интерпретации, меѓу останатите и онаа на Френк Синатра.

 

2. Driving Home for Christmas

Оваа песна создава чувство на среќа дури и пред празниците. Компонирана е од Чарлс Реј во 1988 година. Секоја година се наоѓа меѓу 10 најпопуларни песни на радијата ширум светот.

 

3. Do they know it’s Christmas?

Песната со хуманитарна нота напишана како соработка меѓу Боб Гелдолф и Џејмс Уреа, како реакција на известувањата за големата глад во Етиопија за време на раните 80ти. Песната постигна меѓународен успех.

 

5. All I Want for Christmas id You

Листата божикни песни не би била комплетна без оваа песна. Песната за прв пат била објавена во 1984 година, а првиот божикен албум на Мараја Кери. Со текот на годините таа стана најпопуларна божикна песна.

 

6. Last Christmas

Џорџ Мајкл еден од најдобрите музичари на сите времиња, дел од дуото Вхам, ја напишал песната која била број еден на сите листи, а и ден денеска се изведува од различни изведувачи. Целиот приход од песната бил дониран за борбата против гладта во Етиопија.

Слични содржини