Шојгу: Разнесувањето на браната е украински план

од Vladimir Zorba

Рускиот министер за одбрана Сергеј Шојгу ја обвини Украина за минирање на огромната брана Нова Каховка како дел од планот за прераспоредување на единици од блискиот регион Херсон за операции против руските сили.

Руското Министерство за одбрана, во соопштение потпишано од Шојгу, тврди дека пробивањето на браната и предизвиканите поплави се осмислени со цел да го спречат рускиот напад во близина на Херсон, притоа дозволувајќи и на Украина да „префрли единици и опрема од херсонскиот фронт во областа на офанзивни операции“.

Слични содржини