Словенија ги продолжи мерките за уште една недела, Црна Гора е подготвена за карантин

од Берта Китинска

Словенечката влада ги продолжи повеќето ограничувачки мерки за уште една недела на редовниот неделен состанок на кој се разговара за епидемиолошката состојба во земјата.

Единствената мерка што властите ја ублажија е отворањето на градилиштето на 15 март, а градежните работници можат да се вратат на работа без претходно тестирање.

Градежните работници можат да работат на градилишта, но не и на приватни куќи. Градежните компании претходно апелираа до владата да дозволи работа на отворено.

Галиќ: Црна Гора е зрела за заклучување

Директорот на Институтот за јавно здравје, Игор Галиќ, денес изјави дека Црна Гора одамна е, како што рече, „зрела за целосно заклучување“, но и дека претстојните избори во Никшиќ не се причина за таквата одлука да не биде направени.

Тој исто така рече дека е предложена целосна блокада што се однесува до епидемиолозите и дека нема никаков разговор за Никшиќ.Тој смета дека изборите во тој град, како и сите претходно одржани, се голем епидемиолошки ризик.

На прашањето дали може да се очекува целосна блокада по изборите во Никшиќ, Галиќ рече дека „Црна Гора одамна е зрела“ за ваква мерка.

Поради влошената епидемиолошка состојба во Црна Гора, од денеска е воведена мерката за заклучување на 11 градови и општини, иако претседателот на Црна Гора побара заклучување на земјата со цел да се зачува здравјето на луѓето.

Слични содржини