Словенија го укина ограничувањето за вакцинирање со „АстраЗенека“

од Vladimir Zorba

СЛОВЕНИЈА ќе го укине ограничувањето за вакцинација со „АстраЗенека“, така што во иднина ќе може да се вакцинираат сите, без оглед на возраста и полот, освен ако не се работи за особено ранливи групи, како хронични пациенти, според предлогот даден на владата од страна на експерти од Научниот совет за коронавирус.

Според Словенска телевизија, тие го поддржале предлогот со ставот на Европската агенција за лекови (ЕМА), кој минатата недела по анализата повтори дека вакцината е безбедна и ефикасна, дека придобивките од вакцинацијата се многу поголеми од можните ризици и дека примената на вакцината може да продолжи и покрај појавата на ретки видови на згрутчување на крвта.

Дури и по таквата позиција на европскиот регулатор, некои членки на ЕУ одржуваа или воведоа одредени ограничувања за групи на население што треба да се вакцинираат, додека во последниве недели Словенија ја користи вакцината на британско-шведската компанија за да го имунизира населението на возраст од 60 до 65 години.

Во иднина, вакцината „АстраЗенека“ во Словенија ќе може да се користи за сите групи, освен ризични хронични пациенти, а оние кои одбиваат вакцинација со неа кога ќе им дојде редот, ќе треба да чекаат подолго, односно да застанат на крајот од линија, јавуваат словенечките медиуми.

loading...

Слични содржини