Со легализирање на канабисот, Германија може да заработи до 5 милијарди евра годишно

од Milan1

Легализирањето на канабисот може да и донесе на Германија годишни даночни приходи и заштеди од приближно 4,7 милијарди евра и да отвори 27.000 нови работни места, покажа истражувањето во вторникот додека политичарите се обидуваат да ги договорат правилата за новиот сектор.

Веројатниот иден канцелар Олаф Шолц и неговите централно-левичарски Социјалдемократи (СПД) преговараат за тричлена коалиција со Зелените, еколошките активисти и либералната ФПД.

Преговарачите од СПД, Зелените и ФДП сè уште ги разработуваат деталите од коалицискиот договор, вклучително и правилата според кои продажбата и употребата на рекреативен канабис во најголемата европска економија ќе биде дозволена и регулирана.

Студијата на Институтот за конкуренција (DICE) на Универзитетот во Хајнрих Хајне во Дизелдорф, нарачана од Германското здружение за канабис, покажа дека легализацијата на канабисот ќе доведе до дополнителни даночни приходи од 3,4 милијарди евра годишно.

Во исто време, тоа може да донесе заштеди од 1,3 милијарди евра годишно за полицијата и правосудниот систем и да отвори десетици илјади работни места во индустријата.

Легализирањето на канабисот во Германија ќе го поттикне растечкиот европски пазар, кој се очекува да генерира повеќе од три милијарди евра годишно до 2025 година, во споредба со околу 400 милиони евра оваа година, според европскиот извештај за канабис на аналитичката фирма Прохибиш Партнерс.

Употребата на канабис за медицински цели е легална во Германија од 2017 година.

Слични содржини