Со секира сакал да си го убие роднината за долг од 3500 денари

од Nikola Popovski

Велешанец се обидел да го убие својот роднина за долг од 3.500 денари. Тој со дрвена рачка од секира неколкупати го удрил роднината по глава и побегнал од местото.

„ Осомничениот, на 31 јули, со умисла се обидел да го убие неговиот роднина. Тој отишол во дворот од куќата на оштетениот и помеѓу нив настанала вербална расправија околу нерасчистени должничко-доверителски односи, поради невратен долг од 3.500 денари. Притоа осомничениот го повикал оштетениот да дојде до неговиот автомобил паркиран на блиската улица. Од автомобилот извадил дрвена рачка за секира и со неа неколку пати го удрил оштетениот во пределот на главата. Од задобиените удари оштетениот паднал на земја. Му била нанесена тешка телесна повреда изразена во нагмечување на главата, крварење и крвен подлив под тврдата мозочна ципа и мозочна кома. Веднаш потоа осомничениот заминал од местото на настанот“ соопшти обвинителството.

Основниот суд му определи мерка притвор од 30 дена, поради постоење на околности кои укажуваат на опасност од бегство, можност осомничениот да влијае врз сведоците и со тоа да ја попречува истражната постапка и опасност дека ќе го повтори или доврши кривичното дело.

Слични содржини