Сослушан српскиот учител по глума кој сексуално злоставуваше студентки

од Берта Китинска

Сопственикот на школата за глума во Белград, Мирослав Мика Алексиќ (68), на рочиштето во Вишото јавно обвинителство во Белград, демантираше дека сексуално нападнал шест ученици по глума во тоа училиште, вклучително и Милена Радуловиќ, која го пријавила во полиција.

По завршувањето на сослушувањето, обвинителството му предложи на судот да му одреди притвор за да не влијае врз сведоците и жртвите, да не се повторува кривичното дело и поради јавно вознемирување Портпаролката на обвинителството, Ивана Ракочевиќ, за Танјуг изјави дека е обвинет за осум кривични дела силување и седум кривични дела сексуални односи.

Вознемирување извршено во периодот од 2008 до 2020 година на штета на шест жртви.

„Шестмина од нив биле малолетни, а според другите повредени страни, преземени се активности за извршување додека биле малолетни и по полнолетството“, наведува портпаролката.

Таа додаде дека Вишото јавно обвинителство во Белград ќе спроведе понатамошна истрага за овој случај. Таа посочи дека со оглед на тежината на кривичните дела обвинети против осомничениот, како и фактот дека кривичните дела ги сториле лица кои уживале доверба од целата српска јавност, дека во овој случај имало нарушување на јавноста, особено имајќи предвид дека биле извршени и кривични дела против малолетни лица и дека е законска обврска на сите учесници во постапката да не ги откриваат фактите што ги дознаваат во текот на постапката, особено имајќи ги предвид интересите на оштетените за кои треба да се истражат, покрај информациите што веќе ги имаме изјави, во ова време обвинителството нема да излезе во јавноста со деталите за самата постапка.

„Забележувам дека јавноста ќе биде навремено информирана за сите дејствија што ќе бидат преземени за време на истрагата“, рече таа.

Слични содржини