Советот за безбедност на ОН: Нема победник во нуклеарна војна

од Nikola Popovski

Пет нуклеарни сили, Кина, Русија, Велика Британија, САД, Франција објавија изјава за посветеност на Договорот за неширење, решени да се вклучат во дијалог заснован на взаемно почитување и признавање на заедничките интереси. Изјавата на лидерите е објавена на веб-страницата на Кремљ.

Петте земји, постојани членки на Советот за безбедност на ОН, веруваат дека нивната главна одговорност е да се избегне војна меѓу нуклеарните сили и да се намалат стратешките ризици, стремејќи се да соработуваат со сите земји за да создадат безбедна средина, се наведува на веб-страницата на Кремљ.

„Изјавуваме дека не може да има победник во нуклеарна војна, таа никогаш не смее да започне“, се вели во соопштението на Русија.

„Бидејќи употребата на нуклеарно оружје би имала далекусежни последици, ние исто така потврдуваме дека нуклеарното оружје, се додека постои треба да служи за одбранбени цели, да ја одвраќа агресијата и да спречи војна“, се вели во соопштението.

Секој од нас има намера да ги зачува и дополнително да ги зајакне нашите национални мерки за спречување на неовластена или ненамерна употреба на нуклеарно оружје. Ја повторуваме релевантноста на нашите претходни изјави за нецедење и потврдуваме дека нашето нуклеарно оружје не е насочено едно кон друго или кон која било друга земја.

Франција, исто така, објави соопштение, нагласувајќи дека петте сили ја повториле својата посветеност за контрола на нуклеарното оружје.

Изјавата е усвоена во екот на растечките тензии меѓу Москва и западните земји поради акумулацијата на руските воени сили на границата со Украина.

Москва нагласува дека има право да распореди војници на своја територија.

Американскиот претседател Џо Бајден минатиот четврток му рече на својот руски колега Владимир Путин дека нападот врз Украина ќе доведе до нови санкции и зајакнување на американското воено присуство во Европа.

Фото: Getty Images/iStockphoto

Слични содржини