Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Српскиот режисер Младеновиќ: Вучиќ треба да се уапси!

Српскиот режисер Младеновиќ: Вучиќ треба да се уапси!

„Иднината на секоја демократија во Србија ќе се брои во годините што Александар Вучиќ и неговите соработници ќе ги поминат во затвор. Развојот на дијагнозата на Вучиќ е сразмерно рефлектиран во животот на сите нас, а диктатурата не може повеќе да се толерира. Нема враќање назад“, рече утрово во емисијата „Разбуди се“, српскиот театарски режисер Кокан Младеновиќ.

Како што вели тој, народот во Србија повеќе не може да ја толерира ситуација во општеството, но голем проблем е што не постои опозициска група или лидер кој соодветно ќе го артикулира незадоволството.

„Опозицијата сама себе не може да се организира, а камоли на вакви сериозни протести. „Огромен проблем на овој голем излив на гнев, и тој допрва ќе биде, затоа што ова не може да се толерира во Србија, е што нема никој кој ќе канализира некој политички“, смета Младеновиќ, додавајќи дека „диктатурата во Србија станала неподнослива“.

„Диктатурата не може повеќе да се толерира. Нема враќање назад. Падот на Вучиќ мора да во бездната да ја повлече и опозицијата на Вучиќ. На Србија и е потребна нова сила, невалкани личности. Народот е презаситен од злоупотреба на моќта и од еден човек, кој го тероризира здравиот разум на цела Србија. Развојот на неговите дијагнози е пропорционален со животите на сите. Владата организираше фудбалски натпревари, тениски турнири, митинзи, избори и ја суспендираше пандемијата, а потоа стана јасно дека станува збор за голема лага “, рече Младеновиќ.

Според него, претседателот на Србија и неговите соработници мора да сносат одговорност за состојбата во општеството, потенцирајќи дека тој не поддржува насилство на протести.

„Некој треба да преземе одговорност. Иднината на секоја демократија во Србија ќе се смета во годините што Александар Вучиќ и неговите соработници ќе ги поминат во затвор. „Мислам дека упадот во Собранието не е добар начин, ниту едно насилство врз тие сторители не може да даде резултати“, рече тој.

Младеновиќ рече дека синоќешниот собир на граѓани бил спонтан и дека граѓанската опозиција мора да се дистанцира од какво било насилство на протестот.

„Ако повторно дојде до упад во Собранието, не знам која е целта. Од Десничарите треба да се чуваме, граѓаните кои излегуваат да протестираат мора да бидат мудри и да ја покажат моќта на гневот, но не на деструктивен начин. Чашата се прелева, луѓето едноставно не го сакаат ова. За овие протести и за сето она што се случува во Србија, мнозинската одговорност лежи не само на Александар Вучиќ, туку и на вашите соседи, роднини, кои дадоа потврда на оваа влада пред десетина дена “, смета познатиот режисер, велејќи дека има неколку причини за апсење на Вучиќ.

„Јас навистина мислам дека тој треба да се апси. Во оваа земја тој човек радикално ги крши уставните овластувања, се надевам дека ќе дојде моментот кога тој ќе биде законски одговорен за сè што прави секој ден “, посочува Младеновиќ и додава дека има впечаток дека Вучиќ е во паника.

„Мислам дека неговиот„ кристален замок на илузии “, во кој живее, полека пука. Тој по секоја цена гледа да го спроведе тоа што го смислил и предложил“, истакна Младеновиќ.

loading...