Унгарија бара 750 милиони евра за поддршка на ембаргото за нафта

од Vladimir Zorba

Унгарската влада посочи колку пари ќе и бидат потребни за всушност да престане да увезува руска нафта, додека официјалните лица во Брисел работат на опции за финансирање за да ја убедат Будимпешта да го поддржи новиот пакет санкции против Русија.

Унгарија не може да го поддржи предлогот на ЕУ да го забрани целиот увоз на руски сурови и рафинирани горива без „решение“ за трошоците за прилагодување на снабдувањето со енергија и инфраструктурата, рече министерот за надворешни работи Петер Сијарто.

Зборовите на министерот се „најблиску до коe Унгарија стигна во именување на нејзината цена како поддршка на шестиот пакет санкции на ЕУ“. Сè уште нема гаранција дека Будимпешта ќе одобри или дека другите земји од ЕУ ќе се согласат да ја финансираат Унгарија за да може да ги одобри санкциите.

Унгарија се противи на предложената забрана за увоз на руска нафта, предупредувајќи дека влијанието на таквото ембарго врз нејзината економија ќе биде сериозно.

Во интервју за шпанскиот весник „Ел Паис“, Сијарто рече дека мора да се земат предвид различните национални енергетски ситуации во рамките на ЕУ. Унгарија не само што е без излез на море, туку и зависи од руската нафта и гас за нејзината историски изградена инфраструктура, нагласи тој.

„Овој предлог на Комисијата е огромен проблем за нас“, рече Сијарто. „Нашата рафинерија е дизајнирана за руска нафта. За преработка на други видови нафта, ќе треба да инвестираме меѓу 500 и 550 милиони евра – за тоа ќе бидат потребни околу четири години. За да го замениме нафтоводот од Русија ќе треба да го прошириме капацитетот на гасоводот Јадранско Море, што би значело 200 милиони евра, а не знаеме колку време ќе трае тоа. Цената на гасот во Унгарија ќе се зголеми за 55 проценти“.

Сијарто истакна дека Унгарија не може да го поддржи сегашниот пакет санкции доколку Брисел не предложи решение. „Она што му го кажавме на претседателот на Комисијата во понеделникот е дека нејзиниот предлог е проблем за нас. Без предложено решение, Унгарија не може да го поддржи пакетот санкции.

Тој го повтори предлогот на Унгарија да ги изземе испораките на нафтоводите од забраната за нафта и да се фокусира на санкциите со превозот.

Брисел размислува да обезбеди повеќе средства за Унгарија преку новата енергетска стратегија на блокот, која ќе биде објавена следната недела. Но, на состанокот во средата, неколку земји од ЕУ изразија загриженост за понудата на компензација на Унгарија.

Слични содржини