Војната и инфлацијата ја чинат Европа 70 милијарди евра во потрошувачка (инфографик)

од Vladimir Zorba

Европските потрошувачи, кои се плашат од војната во Украина и рекордната инфлација, најверојатно ќе отпаднат како клучни двигатели за закрепнувањето на регионот од пандемијата, што ќе ја погоди економијата оваа година, според студијата на Allianz SE.

Врз основа на влошената доверба на потрошувачите, економистите проценуваат дека загубата од намалената потрошувачка во 19-те земји од еврозоната во 2022 година ќе изнесува 70 милијарди евра – што е еквивалентно на околу 500 евра по домаќинство. Проценката се заснова на анкета во мај на повеќе од 2.500 луѓе во Германија, Франција и Италија, трите најголеми економии во регионот, пишува Блумберг.

Приватната потрошувачка во еврозоната почна да се намалува на крајот на минатата година и падна за 0,7% во првиот квартал во услови на постојани и силни ценовни притисоци, кои сепак може да се влошат. Европската централна банка предупреди минатата недела дека инфлацијата би можела да надмине 7% во 2022 година и вети дека ќе ги зголеми каматните стапки за четврт бод следниот месец – прво по повеќе од една деценија – проследено со поголем раст, што веројатно ќе биде објавено на есен.

Allianz, исто така, очекува пад на потрошувачките трошоци во вториот и четвртиот квартал, прекинато само со краткото закрепнување на трошоците за забава и патувања за време на сезоната на летни одмори.

Во исто време, нивоата на бруто заштеди во трите испитани економии ќе паднат на долгорочните просеци пред пандемијата до крајот на годината, велат тие.

Поголемите трошоци за храна и енергија се делумно виновни. Сметките за храна на домаќинствата годинава ќе пораснат во просек за 550 евра, а трошоците за енергија ќе пораснат за повеќе од 750 евра, се наведува во извештајот.

Иако заштедите во еврозоната изнесуваат повеќе од 380 милијарди евра, тие се нерамномерно распределени меѓу приходните групи, пишуваат економистите, а најслабите домаќинства имаат тампон од само 93 евра.

„Затоа, за речиси две третини од домаќинствата заштедите нема да бидат доволни за да ги заштитат од ураганот на инфлација оваа година“, велат тие.

Слични содржини