Заев: Блиску е денот кога граѓаните ќе се уверат дека Бугарија нема да биде пречка за С. Македонија

од Nikola Popovski

Убеден сум дека Бугарија е пријател и ќе дојде многу блиску денот кога и македонскиот и бугарскиот народ ќе бидат убедени дека Бугарија нема да биде пречка за Северна Македонија. Заедно ќе се осигураме дека има паметни и способни луѓе од двете страни, визионери кои ќе си дадат шанса еден на друг и ќе се разберат во интерес на нивните народи,  изјави премиерот Зоран Заев по повод националниот празник на земјата – Илинден.

Во својот говор во Меморијалниот комплекс на Антифашистичкото собрание за народно ослободување на Македонија во Пелинце, премиерот истакна дека настаните што го одбележуваат овој ден се континуиран процес и секоја генерација има „свој Илинден“.

„Третиот Илинден е бесконечноста на нашата потрага по нашата иднина. Затоа нашиот Илинден не заврши и нема да заврши. Го живееме нашиот Илинден. Наше и на идните генерации е да го одржуваме и шириме пламенот на Илинден, огнот што го разгореа многу македонски просветители, научници, револуционери, комити и герилци, граматичари и писатели, како и истакнати луѓе и луѓе од други народи во нашата земја“, рече Заев.

Слични содржини