Почетна / TOP NEWS / Фејсбук сака да ти го прочита умот за да разбере што сакаш да напишеш

Фејсбук сака да ти го прочита умот за да разбере што сакаш да напишеш

За време на годишната конференција на социјалните медиуми, “Фејсбук” откри дел од проектите, кои ќе им овозможат на корисниците да пишуваат пораки со својот ум и да слушаат зборови преку кожата.

“Говорот е, по својата суштина, компресионен алгоритам и јас верувам страшно во тоа. Затоа и ги сакаме големите писатели и поети – тие умеат далеку подобро да ја изведат комплетноста на мислата во зборови. Што би се случило ако можевме да пишуваме на својот компјутер директно преку нашиот мозок? “, запраша за време на настанот Реџина Реунбоѕ – директор на” зграда 8 “на” Фејсбук “и поранешен директор на американската владина организација DARPA (Агенција за извонредност технолошки проекти во сферата на одбраната) и на технолошкиот оддел на” Гугл “.

Само за 6 месеци проектот за слична телепатска комуникациска технологија се развил од обична идеја во главен фокус на повеќе од 60 научници, инженери и систем интегратори. “Имаме за цел да создадеме систем способен да испишува до 100 зборови во минута директно преку нашиот мозок”, вели Реинбоу.

За разлика од повеќето земји во развој технологии со интерфејс компјутер-мозок бара имплантација на електроди сепак, “Фејсбук” сака да користи оптички слики, со што че биде укината потребата од инвазивна хирургија.

“Не зборуваме за систем кој ќе ја декодира секоја ваша мисла. Тоа е повеќе отколку што би сакале да знаеме. Станува збор само за мислите, кои вие сами сакате да ги споделите. Зборови кои сте одлучиле дека сакате да ги испратите до центарот во мозокот за говорење “, истакна уште виножитото.

Покрај идејата за телепатско пишување пораки, тимот на зграда 8развива и сензори кои ќе им овозможи на луѓето да “слушаат” преку кожата. Ова може да се постигне преку конвертирање на емоциите во зборови со метод сличен со начинот на кој увото ги претвора вибрациите во разбирливи звуци. И двете комуникациски невротехнологии сепак се очекува да бидат реализирани по повеќе од “неколку години”.