[РЕЦЕПТ] Мусака со компири и кисела зелка

од Vladimir Zorba

Состојки:
600 г компири
400 г кисела зелка
1 чаша масло
2 штипки сол
малку црн пипер
малку пиперка
2 јајца
1 кофичка кисело млеко
1 лажица брашно
Подготовка:
Исечете ги компирите на кругови. Наредете ги во плехот за печење, однапред намачкан со масло. По желба можете лесно да ги пропржите компирите пред да ги ставите за печење.

Киселата зелка исечете ја на тенки ленти и испржете во тава повторно со дел од маслото. Зачинете со двата вида пипер и добро промешајте за неколку минути.

Наредете во садот ред компири, ред зелка. Одозгора истурете со остатокот масти и посипете со малку сол. За одозгора измешајте ги јајцата, брашното и јогуртот. Полејте ја мусаката со смесата и печете во загреана на 240 степени печка за околу 30 минути.

* По желба можете да додадете и сланина кон рецептот.

Слични содржини