Банките ќе станат непотребни доколку наскоро не го променат начинот на работа

од Vladimir Zorba

Последната сезона на извештаите не покажа никакво забавување на трошењето на банките за нови технологии. Реалноста е дека голем дел од оваа инвестиција нема да биде реализирана во некаков забележителен профит, туку ќе биде голема загуба, освен ако банките не направат фундаментална промена во нивниот пристап кон воведувањето нови технологии во нивната работа, пишува Бен Ешби за Bloomberg News.

Повеќето банки имаат погрешна стратегија, погрешно се изградени и имаат премногу историски багаж. Сето ова ги спречува да развиваат и имплементираат нови технологии за да му помогнат на нивниот бизнис. Како резултат на тоа, банкарските институции ги прават истите грешки како и телекомуникациските провајдери, кои пред години ризикуваа да станат „шупливи“ – празни од содржина и смисла. За основната инфраструктура се плаќаат многу пари, но вистинската заработка веројатно ќе ја имаат поагилните учесници.

Дел од ова не е вина на актуелните власти, бидејќи огромните регулативи во финансискиот сектор значат дека е тешко да се развие и спроведе иновативна стратегија. Многу големи банки се чини дека се откажаа, нудејќи им малку посебни стратегии на клиентите и генерално се натпреваруваат во обем и постојано се обидуваат да ги намалат трошоците. Фокусот на намалување на трошоците доведува и до губење на специјалисти.

Отсега проблемите стануваат се повеќе и повеќе. И покрај изјавите како онаа на поранешниот извршен директор на Goldman Sachs Group Inc. Лојд Бланкфајн вели дека „ние сме технолошка компанија“, непријатната реалност е дека повеќето традиционални финансиски компании навистина не се многу добри во технологијата. Банките можат да трошат огромни суми пари на „технологија“ и да бидат компетентни за всушност дизајнирање на сложени ИТ системи кои обично се наследени, но ова е многу различно од развивање и успешно имплементирање на вистински нови технологии. Според студијата на консултантската фирма McKinsey & Co., 70% од проектите за дигитална трансформација не успеваат.

За вистинска корист од воведувањето нови технологии како што е вештачката интелигенција, традиционалните финансиски фирми мора да следат стратегија и да им дадат приоритет на дигиталните канали. Но, што е ова сепак? Ова е сложена тема и варира од пазар до пазар. За клиентите на мало, ова може да значи интеракција со нивните банки преку нивните паметни уреди за користењето на услугата да биде лесно, интуитивно и веројатно дури и пријатно. За институционалните клиенти, ова може да оди подалеку од таргетирањето на групата, но помага при ESG известување (Environmental, Social, and Governance), анализа на инвестиции или сложено хеџирање за да се задоволат нивните специфични потреби.

Зад ова стојат различни клучни фактори, како што се беспрекорна интероперабилност помеѓу системите и платформите, подобрено искуство на клиентите и способност за прилагодување, сето тоа по ниска цена. За ова е од суштинско значење да се соберат податоци кои треба да бидат доволно големи и детални за да се користат за поголема автоматизација и прилагодување. На пример, претходните модели на купување или извештаите за корпоративна добивка може да се анализираат и да се мешаат со други податоци за да се поддржи развојот на услуги со додадена вредност.

Ова е тешко за високо регулирана институција како што е банката. Работните структури тешко се трансформираат и се многу отпорни на промени. Вештините за продажба или позајмување не се истите вештини потребни за водење компанија за дигитална технологија. Комонвелт банката на Австралија сè уште користи магнетна лента за складирање на клучните податоци за клиентите до 2016 година. Податоците во овие древни системи не се многу „богати“ и бараат многу напор за да се интегрираат во нешто корисно. Ова е уште попроблематично кога банката е производ на повеќе спојувања и треба да се движите по различни наследени стандарди. Сето ова додава повеќе време, трошоци и ја намалува вредноста.

Ова го отежнува регрутирањето на ограничен број добри технолошки експерти. Не е лесно да се убедат да работат во ригидна структура на традиционална компанија за финансиски услуги, каде што корпоративната култура е често хиерархиска, фокусирана на трошоците и крајно претпазлива. Има итна потреба од талентирани професионалци кои знаат доволно за финансии, ризик, податоци и технологија за следење и спроведување на проекти. Овие луѓе се уште поретки и честопати не се овластени правилно.

Со оглед на овие предизвици, како одговорија традиционалните финансиски фирми?
Многумина прибегнуваат кон купување на таканаречените FinTechs со надеж дека тие можат да се приврзат на веќе постоечки операции. Но, имплементацијата на надворешни технологии и тоа како по дожд – капа, во комбинација со потребата од фундаментално менување на операциите за да се максимизираат аквизициите, значи дека многу такви зделки се осудени на неуспех.

Тогаш се наметнува проблемот кои технологии или ниши да се поддржат? Блокчејн постои веќе некое време, но сè уште се бори да го оправда значењето на своето постоење. За традиционален банкар, целото децентрализирано финансирање или DeFi простор изгледа како регулаторен инцидент што чека да се случи. Она на што се сомнева дека ќе се случи е дека многу од овие добивки ќе бидат отпишани, вработените ќе си заминат, а банките само ќе продолжат да ја следат растечката конкуренција во областите со повисока маржа.

Алтернативата е да се почне речиси од почеток. Во суштина, изгради нова основна банкарска платформа во организацијата и потоа насочи ја банката кон неа. Добар пример е партнерството на Lloyds Banking Group Plc со Thought Machine. Но, оваа стратегија сè уште се занимава само со проблеми со основната инфраструктура, а конечната интеграција има свои проблеми.

Клучен фактор што често се занемарува е тоа што банките не се особено ценети или не им се допаѓаат на нивните клиенти и финансиските производи брзо се одвојуваат. Помладите генерации често користат апликации како Plaid. Ова значи дека банките добиваат сè поограничен поглед на нивните клиенти бидејќи најточните податоци се акумулираат на друго место.

Затоа, се сомневам дека најголемата опасност за банките веројатно доаѓа од некои од големите технолошки компании. Овие компании имаат вештини и размери во технологијата и често имаат многу посилна врска со своите клиенти. Тие, исто така, имаат вистинска потреба да прераснат во нови области за да ги оправдаат цените на нивните акции. Почнуваме да ги гледаме првите докази за ова со Facebook Pay и Twitter Tips. Ќе следуваат повеќе.

На многу банки им треба големо преиспитување сега, пред да биде предоцна.

Слични содржини