„Блумберг“: Македонија издава нова 7-годишна еврообврзница

од Nikola Popovski

Издавањето меѓународни обврзници од Балканот е џуџеста продажба од поголемите земји во Источна Европа. Северна Македонија е последниот додаток на проширениот прилив на суверени издавања од балканскиот регион, нудејќи седумгодишни еврообврзници во средата, според лице запознато со зделката, кое побара да не биде именувано, бидејќи не е овластено да зборува јавно, пишува Блумберг.

Претходните зделки од Словенија, Србија и Хрватска ја турнаа меѓународната продажба на долгови во регионот оваа година на повеќе од половина од просекот на целата година од 2010 година.

Северна Македонија нуди обврзница што треба да се исплати до март 2028 година, на околу 230 основни поени над средните прегледи, според изворот.

 

loading...

Слични содржини