Чесите на улица: Сакаат евтин гас и земјата да се сврти кон Путин (ВИДЕО)

од Nikola Popovski

Неколку десетици илјади луѓе во Прага на Вацлавскиот плоштад излегоа денеска да демонстрираат за Чешка да се сврти од Европската унија, НАТО и Обединетите нации кон Русија, од која очекуваат веднаш да добијат евтин гас, а исто така се барајќи итна оставка на коалициската влада на десниот центар на премиерот Петр Фијала.

Демонстрациите се одржуваат под слоганот „Чешка на прво место“.

Главното барање е итна оставка на владата на премиерот Фијала, свртување кон Русија и поевтина испорака на гас.

Демонстрантите, исто така, одбиваат Чешка да го воведе еврото и сакаат Чешка, како воено неутрална земја, да ги напушти ЕУ, НАТО пактот, ОН и Светската здравствена организација.

– Оваа манифестација се одржува под слоганот ненасилна револуција. Револуција – затоа што сакаме да го свртиме правецот на Чешка за 180 степени. Ненасилно затоа што тоа сакаме да го постигнеме исклучиво со мирни средства – изјави главниот претставник на организаторот Ладислав Врабел.

Демонстрациите на плоштадот Вацлав и неколку други градови, како што е Брно каде се собраа 1.500 луѓе, се емитуваат на големите екрани на плоштадите.

Премиерот Фијала последните демонстрации поради составот на организаторите и нивните барања Чешка да се сврти кон Русија ги нарече протест организиран од руската петта колона во Чешка, додека руските медиуми најавија нова револуција во спротивна насока кон Русија.

Слични содржини