Дали знаете што е климатска диета? Еве зошто сите зборуваат за неа!

од Vladimir Zorba

Ако се грижите за одржливоста, можеби мислите дека вегетаријанството или веганството е еден начин да го намалиме нашето влијание врз животната средина и планетата. Но, има и климатска диета.

Едноставно кажано, климатската исхрана поттикнува да јадете помалку некои видови храна, а повеќе други. Иако исхраната базирана на растенија е коренот на одржливоста, зеленчукот одгледуван во оранжерии кои летаат низ светот за да дојдат до нашата чинија всушност може да го зголеми јаглеродниот отпечаток што го оставаме.

Затоа експертите од Lifesum сугерираат дека климатските промени можат да го подобрат здравјето и да ја спасат планетата со намалување на CO2 за еден и пол тон годишно.

Иако се охрабрува да се јаде помалку месо, тоа не треба целосно да се елиминира. Главната цел на оваа диета е да се јаде повеќе растителна храна, а истовремено да се ограничат или елиминираат производите од животинско потекло. Растителната храна, генерално, има помал јаглероден отпечаток од храната од животинско потекло, а овошјето и зеленчукот се со особено ниски, вели др. Алона Пулде за Hello.

Климатската диета не е само она што го јадете, туку и начинот на кој купувате и складирате храна.

„Купувајте само она што ви е потребно за да избегнете фрлање храна и полнење на замрзнувачот со остатоци“, додава др. Пулде.

Докажано е дека климатските диети фокусирани на растителна храна го намалуваат ризикот од дијабетес, висок крвен притисок, срцеви заболувања, автоимуни болести и дебелина, додека ја зголемуваат севкупната виталност, менталното здравје и долговечноста, вели др. Пулде.

„Некои луѓе дури забележуваат дека нивната кожа е исчистена од флеки или акни – или едноставно изгледаат поздраво и помладо.

Експертите исто така тврдат дека со оваа едноставна промена на исхраната можете да заштедите еден тон емисија на CO2 годишно.

Што можете да јадете ако следите климатска диета?

Климатската исхрана вклучуваат леќа и грав, локално одгледувано сезонско овошје и зеленчук, житарици од цели зрна, вклучувајќи тестенини, кафеав ориз и пченица, јаткасти плодови и семки и пилешко.

Слични содржини