Еден вид кашкавал ги зајакнува коските, докажаа научниците

од Vladimir Zorba

Ако на вас или на некој што го познавате му е дијагностицирана остеопороза, далеку не сте сами. Околу 54 милиони луѓе во Соединетите држави имаат остеопороза, додека околу 200 милиони луѓе ширум светот се смета дека ја имаат оваа болест, која може да ги ослабне коските и да доведе до непријатни скршеници или болни фрактури, според Клиниката во Кливленд, а да не зборуваме за бројот на луѓе изложени на ризик од развој на остеопороза.

За среќа, постојат одредени работи што можете да ги правите и одредени видови храна што можете да ги јадете за да помогнете во спречување на остеопороза. Ова вклучува вклучување на одредени видови кашкавали во вашата редовна исхрана, известува Eat This Not That.

Во една нова студија неодамна објавена во списанието BMJ Nutrition, Prevention & Health, 66 жени беа поделени во две групи и од нив беше побарано да консумираат или две унци (57 грама или шест парчиња) Jarlsberg сирење или околу 1,75 унци (50 грама) Camembert кашкавал за време на рандомизирано клиничко испитување. Тие требаше да го јадат доделеното јадење шест недели, а потоа да поминат уште шест недели консумирајќи различни кашкавали. По тестовите на крвта и по разгледувањето на одредени варијабли, оние кои стојат зад студијата откриле дека конзумирањето на Jarlsberg помага да се спречат коските да станат потенки.

Доколку не сте запознаени со овој вид кашкавал, треба да знаете дека тоа е „благо сирење направено од кравјо млеко, класифицирано во категоријата „швајцарски сирења“.

Дополнително, додека Jarlsberg и Camembert се слични кога станува збор за содржината на масти и протеини, експертите истакнуваат дека Jarlsberg е богат со витамин К2, кој може да го подобри здравјето на коските покрај калциумот и витаминот Д.

Затоа, Jarlsberg може да помогне во спречување на остеопороза.

Слични содржини