Енчев: Договорот за добрососедство е наш дипломатски неуспех

од Nikola Popovski

„Анексот што Бугарија наводно го предложила на важечкиот договор со С. Македонија е неуспех на вицепремиерот Красимир Каракачанов“, напишал бугарскиот експерт за меѓународно право и дипломат, Велизар Енчев.

Поранешниот бугарски амбасадор во Хрватска го привлече внимание на фактот дека содржината на тој наводен анекс, поради некоја причина станува познат благодарение на македонските медиуми, а не на бугарската влада, и покрај фактот што уште претходно бугарскиот вицепремиер Красимир зборуваше за нацрт на анексот.

Според Енчев, автор на 12-те точки од анексот е Каракачанов, а соодветната соопштение е признавање на неговиот неуспех, па затоа и самиот Договор може да се смета за неуспешен.

„Овој договор е наш дипломатски неуспех, бидејќи содржи член број два, благодарение на што Скопје доби безусловна поддршка за влез во НАТО“, напишал Енчев на својата Фејсбук страница.

Енчев смета дека сите барања што Бугарија ги објави минатата година треба да се рефлектираат во самиот договор. Патем, во 2019 година, бугарскиот парламент побара С. Македонија да се откаже од говорот на омраза кон Бугарите, да не ги искривува историските факти и да го користи терминот „официјален јазик на Република Северна Македонија“ наместо „македонски јазик“.

„Бугарија, сепак, не ги вклучи овие барања за да можат нејзините соседи непречено да влезат во НАТО“, истакнал тој.

„На 1 август 2017 година, нашата влада намерно ги затвори очите кон овие 12 точки, затоа што тогаш пропаѓањето на влезот на Македонија во ЕУ би бил неуспех на министерот за одбрана Каракачанов, кој би го навлекол гневот на Вашингтон“, заклучи Енчев.

На 10 јануари, вицепремиерот рече дека соседите можат да добијат поддршка за почеток на преговори со Европската Унија во јануари или февруари ако потпишат анекс на договорот што Бугарија го доставила.

Слични содржини