Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Епидемиологот Кон открива колку долго не штити маската: Вака 100 пати се намалува пренесувањето на короната

Епидемиологот Кон открива колку долго не штити маската: Вака 100 пати се намалува пренесувањето на короната

Епидемиолог Предраг Кон изјави дека Србија е во сериозна состојба, која е неповолна со тенденција да се претвори во вонредна.

– Прогласивме вонредна состојба во голем број градови, така што е јасно дека целиот здравствен систем е пренапрегнат и под голема тензија, а во моментов работиме на проширување на капацитетот. Значи, на некој начин, ситуацијата е под некаков вид на контрола – вели Кон.

Тој додава дека има голем притисок врз ковид амбулантите и бара трпеливост од пациентите и учесниците на сите нивоа.

Кон вели дека маските треба да се носат и на отворено.

– Особено оние кои се постари од 65 години и хронично болни, затоа што така се штитат. Во оваа ситуација кога вирусот е во оптек, единствениот вистински начин да се осигура дека преносот е намален 100 пати е за сите да носат маски. Ако не знаеме точно кој е заразен, тогаш тоа е едноставно единствениот начин. Ако се носат само од хронично болни луѓе и од над 65 години, само 30 проценти ќе се заштитат себе си. Ако маската ја носи оној што го носи вирусот, тогаш заштитата е 95 отсто и ако и двајцата ја носат, тогаш заштитата е 99 отсто, бидејќи не може да биде 100 – објаснува Кон.

Тој вели дека носењето маска на отворено треба да се поддржи и дека се третира како тактички начин за решавање на оваа состојба.

– Во вакви околности, велам за прв пат, тоа станува цела стратегија и нема повеќе шеги за тоа. Може да се носат и платнени маски кои се перат. Колку долго ќе ве заштити маската зависи од брзината на мокрење, а обично е 2 часа. Ако користите, а потоа ја симнувате, тогаш ве штити ефикасно два часа. Тоа би требало да се менува често, но ова важи за оние кои се во постојана употреба. Нормално, не мора да ја користиме маската дома или во нашиот автомобил, но таксистите мора да ја користат – истакна Кон.

Епидемиологот исто така коментира дека не е соодветно да се ставаат маски во автомобили на ретровизорот, бидејќи постои можност за друг вид инфекција.

– Вие се заштитувате од ковид, и нормално сите ние носиме микроорганизми кои остануваат на маската и можат повторно да се вдишат – забележува лекарот.

Вели дека сега чувствува дека ни „недостасува“ вонредната состојба.

– Ако немаше вонредна состојба, немаше да можеме да работиме. Па дури и сега има одредени законски ограничувања. Многумина сметаат дека нема потреба од вонредна состојба и денес можеме да видиме дека не можеме да ги следиме и утврдиме дека контактите се во изолација. За време на вонредната состојба, во тоа имавме помош од полицијата – истакнува Кон.

Коронавирусот најчесто се пренесува на разни собири.

– Се зборуваше порано, но особено сега во текот на летото. Кога започна ова зголемување на инфекцијата на помладите луѓе на возраст меѓу 20 и 40 години, скоро секој втор имаше информација за некоја прослава. Тој секогаш беше присутен на една од тие прослави. Денес ноќните клубови каде луѓето пеат гласно, извикувајќи им овозможуваат на бактериите да се пренесат побрзо и посилно. Сè повеќе научници тврдат дека вирусот останува во воздухот, што објаснува зошто сето ова се случува во текот на летото. Нема вакцина, може да се спроведе само карантин и изолација. Карантинот е код преведен во самоизолација. Кога ги укинавме болниците за изолација, како што е Саемот, се откажавме од таков начин, очекувајќи дека летото ќе ни олесни. Сега јасно можеме да видиме дека вирусот е многу способен на оние места на пренесување. Затоа ноќните клубови каде има гласно пеење и воопшто местата каде луѓето зборуваат погласно се најкритични рече Кон.

loading...