Грција: Специјален „пакет“ за невакцинираните, учениците ќе мора да имаат негативен тест

од Nikola Popovski

Во Грција започна учебната година, но учениците мора, доколку не се вакцинирани, да платат за тестовите за коронавирус, а таа мерка важи и за невакцинираните вработени во земјата.

Почетокот на учебната година се совпаѓа со стапување во сила на новите принудни мерки за невакцинирани лица, почнувајќи од 12-годишна возраст.

Грчките власти воведоа задолжителен тест за коронавирус, кој мора да го платат невакцинираните граѓани, без разлика дали се вработени во јавниот или приватниот сектор, како и учениците и студентите и корисниците на јавниот превоз. Тестот е задолжителен и за влез во затворени јавни места.

Тестовите чинат од десет до 60 евра.

Вработените кои не се вакцинирани ќе треба да имаат негативен тест еднаш неделно, додека просветните работници, студентите и учениците на возраст над 12 години ќе треба да се тестираат на коронавирус двапати неделно.

Во Грција за првпат се воведува право работодавачот да знае кои вработени се вакцинирани, а на кои им треба тест.

Слични содржини