IBM покажа компјутер со големина на парче сол

од Vladimir Zorba

Ако пред половина век компјутерите окупираа простор на големи сали, сега е возможно да се најдат модели со големина на USB флеш меморија. IBM се обидува уште повеќе да ја разбие нашата идеја за завршени компјутери. За време на конференцијата IBM Think 2018, компанијата покажа завршен компјутер со големина на парче сол.

Според технолошкиот гигант, ова е најмалиот уред од овој тип. Неговата големина е импресивна 1 на 1 милиметар и нејзината производна цена е само 10 центи. Нејзините способности, според IBM, одговараат на x86 процесор од 1990 година, што можеби не звучи импресивно, но во позадината на нејзината големина е исклучително достигнување.

Минијатурниот компјутер има процесор, матична плоча, SRAM, минијатурна моќ на соларни ќелии и комуникациски модул базиран на фотони.

Достигнувањето на IBM е важно ако сакаме да ги интегрираме компјутерските способности во мали или различни секојдневни објекти во иднина. Таквите минијатурни компјутери можат целосно да ја сменат нашата перцепција на Интернетот на нештата.

Поточно, моделот што го покажа компанијата е дизајниран да помогне во следење на различен вид на стока, да открие кражба, измама или нејзин недостаток. IBM навестува дека компјутерот ќе биде дел од потенцијалниот блокчеин систем. Уредот може да ги обработува основните задачи поврзани со ВИ со сортирање на податоците што им се обезбедуваат.

Според IBM, демонстрираниот модел се уште е прототип, кој и понатаму се тестира.

Слични содржини