Истражување: Вакцинираните луѓе треба да носат маски

од Vladimir Zorba

Вакцинираните луѓе треба да продолжат да носат заштитни маски во јавност, бидејќи тие се уште можат да носат, а можеби и да шират, исто толку вируси колку и невакцинираните луѓе без да бидат свесни за тоа, покажуваат податоците од ново американско истражување.

Научници ја анализирале количината на вирусот, т.н. вирусно оптоварување, кај 869 пациенти за време на поставување на дијагнозата, вклучувајќи 632 кои биле асимптоматски, пренесе британската агенција Ројтерс.

Повеќето инфекции се предизвикани од многу заразната делта- варијанта на коронавирусот.

Тие не најдоа статистички значајни разлики во просечното вирусно оптоварување помеѓу вакцинирани и невакцинирани лица, или помеѓу оние со или без симптоми, или помеѓу различни возрасни групи, полови или типови на вакцини, според извештајот објавен на веб -страницата medRxiv.

Анкетата се уште не поминала рецензија.

„Нашата студија не дава информации за заразноста“, рече Ричард Мишелмор од Универзитетот во Калифорнија во Дејвис, истакнувајќи дека преносот на вирусот е под влијание на неколку фактори, не само статусот на вакцинација и вирусното оптоварување.

„Не е во ред да се претпостави дека, бидејќи сте вакцинирани, не можете да се инфицирате и не можете да заразите некој друг, дури и ако сте асимптоматска личност“, рече тој.

Вакцините против Ковид-19 ги ​​намалуваат шансите за инфекција и ја намалуваат сериозноста на болеста.

Сепак, луѓето вакцинирани против коронавирус се уште треба да носат маски во јавност, бидејќи би можеле да заразат други ако се заразат самите себе, советуваат научниците.

Слични содржини