Јанев: Ќе бараме решение за С. Македонија без да ја напуштиме рамковната позиција

од Nikola Popovski

На следниот состанок на Советот за безбедност, ќе се разговара за бугарската политика кон РС Македонија, но без отстапување од рамката усвоена од бугарскиот парламент, изјавил денеска техничкиот премиер на Бугарија, Стефан Јанев, објави БГНЕС.

Привремениот премиер додал дека има теми за кои треба да се размисли однапред и една од нив е потребата да се анализира и ажурира целокупната политика на Бугарија кон Република Северна Македонија и особено развојот на политичкиот процес кај нас и во врска со нивното политичко однесување и барање идни решенија во интерес на двете страни.

„Во овој поглед, без да излеземе надвор од рамката усвоена од бугарскиот парламент, предлагаме на следниот состанок на Советот за безбедност да разговараме за севкупната политика на Бугарија и да бараме практични решенија за да ги дадеме овие почетни точки и пресвртници во надворешната политика. политика за да биде разбрана меѓу нејзините сојузници во ЕУ и дека имаме одржливи пораки и идни одлуки кои се од национален интерес на Бугарија“, заклучил техничкиот премиер.

Слични содржини