Кифли со сусам

од Stefanija Kuzmanovska

Состојки:

– 350 мл млеко

– 2 лажици шеќер

– 1 кесичка квасец

– 1 лажица сол

– 600 гр брашно

– 1 белка од јајце

– 50 мл масло

За премачкување:

– 1 жолчка, малку млеко

– сусам за посипување

Подготовка:

Измешајте го брашното со сите суви состојки. Загрејте го млекото, а потоа додадете го маслото и белките и мешајте додека сè убаво не се соедини. Оставете на топло место да се удвои во волумен.

Подгответе плех обложен со хартија за печење. Тестото ставете го на набрашнета површина и кратко замесете го, па исечете го на 12 еднакви делови.

Секој дел формирајте го во топка и покријте го со кујнска крпа. Оставете го да отстои 10 минути. Потоа секое топче развлечете го, па завиткајте ги кифлите и ставете ги на плех да отстојат уште 15 минути.

Секоја кифла премачкајте ја со мешавина од жолчка и млеко, посипете ја со сусам и печете во рерна загреана на 200 степени околу 25 минути.

Слични содржини