Кои се маските што покажуваат дали сте биле изложени на коронавирус?

од Nikola Popovski

Истражувачите од Универзитетот Сан Диего развија тест за COVID-19 што може да се стави на надворешната страна на заштитната маска додека е изложен на капки што можат да содржат вирус COVID-19.

Тестот може да открие специфична компонента на короната, при што маската ќе ја смени бојата во случај да сте биле изложени на инфекција. .

Ако тоа покаже дека сте биле изложени и сте во контакт со некој што е носител на оваа инфекција, тогаш треба да се преземат потребните чекори како што се PCR-тестирање и самоизолација.

Токму тоа би можело да помогне оваа маска, која има тест за COVID, што би ги информирала луѓето во реално време за потенцијалното изложување на вирусот.

Индикаторот се наоѓа на надворешната страна на маската и може да го идентификува вирусот во капките што паѓаат на неа. Ако на тестот има промена на бојата, тоа е знак дека лицето било изложено на вирусот.

loading...

Слични содржини