Кој е совршениот вкус на кафето?

од Vladimir Zorba

Каков е вкусот на идеалната чаша кафе откри хемичар на Универзитетот во Орегон, пишува Daily Mail.

Експертот тврди дека вкусот зависи од соодветната вода измешана со свежо зелени зрна што се чуваат во фрижидер.

Д-р Кристофер Хендон препорачува да се избегне кафето со филтер, како и да се спротивставиме на искушението да го мелеме кафето премногу фино, бидејќи може да го уништиме вкусот.

Водата мора да биде цврста, бидејќи го зајакнува вкусот. Нечистотиите во тврдата вода, како што се магнезиум и калциум, го одржуваат кофеинот и ова го подобрува квалитетот на пијалокот. Цврстата вода, сепак, може да содржи многу бикарбонати, што го прави горчливо кафето.

Зрната треба да се чуваат во фрижидер, бидејќи свежо свареното кафе содржи јаглероден диоксид кој лесно испарува, а со тоа и поголем дел од вкусот.

Машината за кафе исто така е важна. Ако зрната се заглават, станува затната и ова го прави вкусот уште полош. Топлата вода треба да помине низ кафето рамномерно и процесот е константен.

Затоа кафето направено со филтер не е толку добро, бидејќи водата поминува главно низ средината.

Слични содржини