Колку е важен витаминот К и во која храна е најзастапен: тој е клучен за нашиот крвоток

од Vladimir Zorba

Повеќето луѓе знаат за улогата на многу витамини како А, Б, Е, Д, но многумина се помалку свесни за важноста на витаминот К за нашето тело. Сепак, тој е најголемиот природен коагулант, односно игра голема улога во згрутчувањето на крвта.

Овој витамин заедно со витамините А, Д и Е се вари само во жолчката, бидејќи спаѓа во таканаречените витамини кои се раствораат само во масти.

Истражувањата покажаа дека витаминот К е важен за одржување на соодветно ниво на витамин Д. Доколку немате доволно од овие два витамини во вашето тело, ниту еден од нив нема да има целосна функција.

Некои истражувања покажаа дека растителниот К1 е најефективната форма на витамин К во заштита од остеопороза и скршеници, бидејќи овозможува таложење на калциум во коските.

Постојат неколку форми на овој витамин, а тие зависат од изворите на храна во кои се наоѓаат. На пример, витаминот К1 го има во растителната храна, особено зелениот лиснат зеленчук, додека К2 го има во храната од животинско потекло.

Помалку количества на витамин К2 произведува и нашето тело со помош на бактериите во цревата. За разлика од овие два вида, кои се наоѓаат во храната што ја јадеме, витамините К3, К4 и К5 се добиваат синтетички.

Недостатокот на витамин К сигнализира крварење од носот, долгорочно крварење од повреди и рани кои полека зараснуваат, како и обилно крварење за време на менструалниот циклус кај жените.

Дневните потреби на нашето тело за овој витамин се 90 микрограми за жени и 120 микрограми за мажи.

Зеленчук кој содржи витамин К

Најмногу витамин К има зелката. Една шолја сварен кељ содржи дури 531 микрограми од овој витамин. Го има и во спанаќот, но и во други зелени зеленчуци, како блитвата, зелката, но и брокулата.

Овошје кое содржи најмногу витамин К

Овој витамин го има и во овошјето. Најмногу го има во јаболката, боровинките, бананите и грозјето.

Слични содржини