Ќучук: Бугарите и Македонците треба да се чувствуваат добро во средината во која живеат, а не да се мразат еден со друг

од Vladimir Zorba

Немаме јасен став за Северна Македонија, бидејќи не успеавме да изградиме во текот на овие месеци.

Ова во утринскиот блок на „бТВ“ го изјави европратеникот и член на Централното оперативно биро на ДПС, Илхан Ќучук.

„Теодора Генчовска влезе со релативно добра волја да го реши прашањето (за Северна Македонија), но во тоа време имаше други сопки што не и дозволија да го достигне својот целосен потенцијал“, додаде тој.

Европратеникот посочи дека една од причините за тоа е неконсолидираната позиција во владејачката коалиција.

„Ако тврдиме дека Бугарија и Северна Македонија биле многу блиски и веруваме дека е така, мора да направиме се што е можно да ги направиме многу блиски во иднина. Значењето на политиката е да се обединат идеите. Мора да се погрижиме и Бугарите и Македонците да се чувствуваат доволно добро во средината во која живеат, а не да се мразат еден со друг“, додаде Ќучук.

Според него, Бугарија треба да наметне агенда во овие односи, а не да се плаши да влезе во разговор.

„Хроничниот проблем на нашата надворешна политика е што не се потпираме на капиталот што го имаме“, додаде тој.

Слични содржини