Можеби не сме нацијата која е прва во пиење пиво, но сепак знаеме да испочитуваме неколку чаши во денот. Без разлика каде се наоѓаш во светот, секогаш постои можност од луѓе кои несовесно си ја работат работата. Сведоци сме на многу нехигиенски услови на местата каде што се јаде и проготвува храна, како и таму каде што се служат пијалоци. Не покажуваме со прсти кон некого, туку само се обидуваме да се заштитиме од несовесните и непрофесоиналните.

извор: Twitter/@TriaPhilly

извор: Twitter/@TriaPhilly

За среќа, препознавањето на нехигиената е супер лесно да се примети. Ако во внатрешноста на вашето пивце, стаклото е валкано, една главната работа ќе се случи: Потоци од меурчиња ќе протечат од ѕидовите на вашата чаша.

Знам дека звучи чудно затоа што – освен ако вашето пиво е изветреано -секако ќе има меурчиња кои ќе танцуваат наоколу. Но, ако меурчињата потекнуваат од внатрешните ѕидови на вашата чаша, најверојатно има некои нечистотии во неа.

Еве зошто: Малите слоеви на валкано создаваат груби дамки на стаклото што го агитира вашето пиво. Тие се нарекуваат “нуклеациони точки”, кои обезбедуваат место за растворен гас во вашето пиво – обично јаглерод диоксид – да зграбат и промовираат формирањето на меурчиња. Ова го прави вашиот пиво газирано.

извор: giphy

извор: giphy

Физичкиот процес е сличен на оној што се случува кога ќе се фрли една таблета Ментос во конзерва на диетална Кока-Кола. Растворениот гас во пијалогок му ги дава меурчиња. Течноста се полни под притисок да ги задржи меурчиња , и кога ќе ја отворите конзервата или шишето, оние меурчиња почнуваат да го наочаат својот пат надвор од течноста, создавајќи ги карактеристичните меурчиња на пивото.

Додека гасот ќе создаде меурчиња природно, овој процес може да се забрза заедно со давање на меурчиња нешто за што да се фатат. Објект со груби сртови или трнлива површината – Ментос на пример, или валнано нешто на стакло – може да катализираат создавање на меурчиња.

Во класичниот Ментос и диетална Кока-Кола експеримент, нането капе во сокот и форми толку многу меурчиња што создаваат голем притисок. Оние меучиња кои немаат каде да одат, само нагоре, предизвикуваат ерупција.

Нуклеација е генерално добра работа кога станува збор за пива. Се повеќе и повеќе, пиварите и стакло производители дизајнирање очила со ласерски гравури кон дното на чашата да агитира и да промовира во пиво газираност и пенеста површина.

Но, ако ова газираност доаѓа од валнано стакло, тогаш дефинитивно треба да се вратиме и да бараме ново. Нема срам да се стане сноб во пиво дури и повеќе од што сте сега. Наздравје!

Слични содржини