„Не дозволувајте му да јаде снег“: 6 совети како вашето куче да ги надмине зимските денови

од Vladimir Zorba

Доколку одлучите да го однесете вашето куче на трчање и да си играте во снегот, треба да бидете внимателни, бидејќи под снегот демнат потенцијални опасности.

Еве шест совети за „зимска заштита“ на домашните миленици:

Обезбедете им на вашите миленици соодветна гардероба

Долгокосите миленичиња обично се поотпорни на студот, но кратките или на оние со пократки нозе им е поладно, па затоа треба да имаат соодветна облека специјално направена за нив. Дури и ако му ставите капут или јакна на вашето домашно милениче пред одење, внимавајте да не останете премногу долго на студ или под снег.

Многу е важно малите кучиња да не влетаат во снегот, бидејќи брзо им заладува. Ако кучето почне да цивка, трепери или полека дише, тоа значи дека му е ладно и дека е време да се врати на топло дома.

Внимавајте да не јаде снег

И уште нешто – не дозволувајте кучето да јаде снег бидејќи може да добие болно грло и некои други инфекции.

Исто така, воздухот во големите градови е прилично загаден, па снегот не е целосно чист и нема да биде добро вашето домашно милениче да го јаде.

Што ако кучето падне во состојба на хипотермија?

Внимавајте кучето да не западне во состојба на хипотермија, состојба која се јавува кога температурата на телото паѓа под нормалата. Ако температурата на кучето продолжи да паѓа, мускулите се вкочануваат, дишењето и отчукувањата на срцето се забавуваат – тоа може да биде опасно за него.

Потоа кучето треба да се загрее – да се завитка во ќебе и да се внесе на топло. Треба да му се даде и топол пијалок да пие.

Песокот и солта можат да ги иритираат шепите

Во зима, лизгавите тротоари се посипуваат со сол, што предизвикува сушење на перничињата на шепите на кучињата, што може да доведе до иритација. Преземете мерки на време – веднаш по прошетката измијте ги нозете со топла вода и избришете ги. Редовно проверувајте ги перничињата – ако забележите сувост или пукнатини, купете специјален омекнувачки крем во ветеринарна аптека.

И уште нешто, ако вашето куче истрчало низ длабок снег, би било корисно да му го измиете и стомакот.

Топла куќа и повеќе протеинска храна за кучињата кои се чуваат во двор

Престојот надвор на студ, кучето троши повеќе енергија отколку во лето, бидејќи покрај вообичаените трчања, енергијата се троши и за загревање.

Не заборавајте да му дадете на вашето домашно милениче многу протеинска храна за да има доволно сила.

Обезбедете топла куќа и млака вода за кучињата кои живеат во двор и не дозволувајте да замрзне.

Кучињата почесто се губат во зима

Погрижете се вашето куче постојано да ви е на око, бидејќи фактите покажуваат дека почесто се губат во зима. Побрзо се стемнува, а кучињата кои не гледаат толку добро како мачките во самрак не го наоѓаат лесно патот до своите сопственици кога се доста далеку.
Но, што е со мирисот? Исто така, кучето е потешко да најде начин да мириса во зима отколку во лето, бидејќи снегот и мразот помалку ги задржуваат мирисите.

Како што можете да видите, нема ништо комплицирано во овие совети, но тие сигурно ќе ви користат – ако направите се што треба, тогаш вашето домашно милениче лесно ќе ги издржи големите студови.

Слични содржини