Одлука на Ватикан: И возрасните можат да бидат жртви на сексуална злоупотреба на свештениците

од Stefanija Kuzmanovska

Новите измени во законот на Ватикан ќе ја криминализираат сексуалната злоупотреба на возрасните од страна на свештеници кои го злоупотребуваат нивниот црковен авторитет.

Папата Франциск рече дека световните лица кои вршат функции во црквата исто така можат да бидат санкционирани за сексуални престапи.

Законот признава дека и возрасните можат да бидат жртви на свештеници кои го злоупотребуваат своето овластување.

Новите одредби, објавени денес, по 14 години проучување, се содржани во ревидираниот дел од кривичниот законик на Ватиканскиот закон за канонско право, внатрешен правен систем кој опфаќа 1,3 милијарди католички цркви.

Слични содржини