Стотици мртви делфини на францускиот брег на Атлантикот

од Vladimir Zorba

Стотици мртви делфини беа исфрлени на францускиот брег на Атлантикот, a за неколку недели беа пронајдени речиси 300 трупови од овој заштитен вид.

Научниците од опсерваторијата Пелагис на Универзитетот во Ла Рошел, кои ги испитувале делфините и извршиле обдукција на некои, забележуваат дека во повеќето случаи имало траги кои укажуваат дека делфините биле фатени со рибарска опрема, објави Ле Монд.

Експертите ја опишуваат моменталната ситуација со прекумерна смртност на делфините како интензивна и екстремно рана, бидејќи таквите епизоди досега се случувале најмногу во февруари. Затоа тие забележуваат дека кога станува збор за делфините, сезоната на „насукување“ започнала лошо на францускиот брег.

Речиси 300 мртви делфини беа пронајдени на плажите низ Бискејскиот залив од крајот на декември до 15 јануари, дури и дваесет во некои денови. Веќе се идентификувани 27 мртви морски цицачи во Финистер, 36 во Морбихан, 122 во Ванде, 53 во Приморски-Шарент, 19 во Жиронд.

Слични содржини