СЗО: Двапати повеќе починати од прекумерна работа и замор за една година отколку од Ковид

од Stefanija Kuzmanovska

Неодамнешното истражување на Светската здравствена организација покажа дека прекумерната работа и исцрпеноста однеле повеќе од 745.000 животи за само една година. За контекст, тоа е повеќе од двојно повеќе од бројот на Американци кои починале од Ковид-19 во текот на 2020 година, првата година од пандемијата.

Некористењето годишен одмор или неодвојувањето соодветно време за одмор може да доведе до прекумерна работа и прегорување, заклучил авторот на книгата The Financial Mindset Fix: A Mental Fitness Program for an Abundant Life, психотерапевтот Џојс Мартер. Таа посочи на една неодамнешна студија на Светската здравствена организација (СЗО) која покажа дека прекумерната работа и исцрпеноста придонеле за повеќе од 745.000 смртни случаи за само една година во САД, што е двојно повеќе од бројот на смртни случаи во таа земја од вирусот КОВИД-19 во првата година од пандемијата.

Стресот е нормален дел од животот, и иако постојат начини за управување со стресот, соочувањето со него од ден на ден, без крај, има сериозна штета на вашето тело. Стресот може да го оштети здравјето на вашите заби, да предизвика дигестивни проблеми, да го зголеми ризикот од рак на грлото на матката и да го зголеми крвниот притисок… ова се само неколку од многуте заболувања кои стресот може да ги предизвика.

„Исто како што на спортистите им се потребни паузи од физичкиот напор, одморот е од витално значење за здравјето бидејќи го прекинува циклусот на стрес“, вели Ерин Енгл, психолог од Медицинскиот центар Ирвинг на Универзитетот во Њујорк-Пресвитеријан/Колумбија.

Истражувањето, како што е студијата од февруари 2023 година објавена во списанието Molecular Psychiatry, го поврзува хроничниот стрес со зголемен ризик од повеќето хронични болести, состојби на менталното здравје, па дури и когнитивни проблеми како што се нарушена меморија и способност за учење.

Хроничниот стрес влијае на нашата способност да останеме ангажирани и продуктивни, да се спротивставиме на инфекциите, а сонот може да биде слаб, додава др. Енгл.

Премногу стрес носи и проблеми со срцето. Џоја Турито, кардиолог во методистичката болница во Њујорк-Пресвитеријан Бруклин, тврди дека работохоличарите имаат поголема веројатност да имаат „типа А карактеристики“, што е добро познат фактор на ризик за проблеми со срцето.

Се проценува дека долгата работна недела, подолга од 55 часа неделно, го зголемува ризикот од мозочен удар за 35%, како и ризикот од смрт од срцев удар за 17%, објаснува др. Турито.

Дополнително, д-р Река Кумар, главен медицински службеник на програмата за нега на телесната тежина, пронајден и ендокринолог во Њујорк, вели дека една студија од 2021 година покажала дека возрасните со висок стрес имаат 45% поголема веројатност да имаат метаболички синдром – групни симптоми кои го зголемуваат ризикот од срцеви заболувања, дијабетес и други здравствени состојби.

Слични содржини