Вакцината „Фајзер“ не доаѓа во БиХ, Ковакс вели дека нема услови

од Nikola Popovski

Босна и Херцеговина ја очекуваше испораката на првите вакцини на Фајзер и Бионтек против коронавирус во март, но програмата Ковакс објави дека оваа земја не ги исполнува сите услови за чување на вакцините, дознава порталот „Klix.ba“.

Во јануари, програмата Ковакс изјави дека Босна и Херцеговина ќе добие 23,400 дози вакцини од Фајзер и Бионтек до март, ако тоа го дозволат условите за чување на вакцините.

Министерството за цивилни работи доби документ од Ковакс, во кој пишува дека земјата не ги исполнувала условите за чување на вакцината Фајзер, пишува босанскиот портал.

Поточно, се наведува дека според анализата на Фајзер за секоја земја, БиХ не ги завршила своите обврски. Најмногу се однесува на барањата на „ултра ладниот ланец“ за чување на вакцините, но и на обврските од правен и административен аспект.

„По неколку интервјуа со Фајзер во последните три недели, со жалење ве известуваме дека испораката на овие дози, кои беа наменети да бидат доставени во првиот квартал од оваа година, ќе се одложи се додека не бидат исполнети дополнителни барања на компанијата, кои се далеку над проценките за подготвеност што ги спроведува Регионалниот одбор за проценка“, се вели во писмото.

За да го забрза решавањето на проблемот, Ковакс ѝ нуди на Босна организација на разговори со претставниците на Фајзер.

Како што дознава порталот „Klix.ba“, Фајзер исто така бара од Босна и Херцеговина да потпише договор за надомест на штета и штета, доколку сметаат дека постојат законски или финансиски ризици во врска со можниот надомест што може да се појави.

Од друга страна, Министерството за граѓански работи претходно соопшти дека сите обврски од нивна страна се исполнети.

loading...

Слични содржини