(ВИДЕО) Потресни сцени од мобилизацијата во Русија: Жени плачат, мажи заминуваат во автобуси

од Nikola Popovski

На социјалните мрежи се појавуваат видеа наводно снимени во Русија кои покажуваат како изгледа мобилизацијата во таа земја по вчерашната одлука на Путин.

Снимките пристигнуваат од различни делови на земјата, една од нив е од градот Нерјунгри. Пред да влезат во автобусите, мажите се збогуваат со своите семејства со долги прегратки.

Истиот ден кога Владимир Путин објави дека земјата започнува делумна мобилизација во 38 руски градови, луѓето излегоа на улиците да протестираат против војната.

Повеќе од 1.300 луѓе беа уапсени, а некои од уапсените веднаш беа регрутирани во армијата. Гужва има и на аеродромите, каде што некои Руси се обидуваат да ја напуштат земјата.

 

 

Слични содржини