За првпат во Катар: ФИФА на Светското првенство воведува полуавтоматска офсајд технологија

од Stefanija Kuzmanovska

Меѓународната фудбалска федерација (ФИФА) објави дека на Светското првенство во Катар годинава ќе се користи полуавтоматска офсајд технологија, таканаречената SAOT.

Според ФИФА, оваа технологија има за цел да ги забрза и да ги направи судиските одлуки посигурни.

Полуавтоматската офсајд технологија, тестирана на два натпревара, овозможува во секое време да се одреди позицијата на играчот и топката, со што се олеснува откривањето на недозволена позиција.

За време на Светското првенство во Катар, новата технологија ќе користи 12 камери кои ќе бидат поставени под покривот на стадионот. Тие камери ќе лоцираат 29 точки на телото на секој играч 50 пати во секунда, пресметувајќи ја нивната точна позиција на теренот.

Исто така, во внатрешноста на топката ќе биде поставен сензор кој ќе испраќа податоци до оперативната соба 500 пати во секунда.

Специфичната ситуација на теренот потоа ќе биде проверена „рачно во неколку секунди“ од видео асистентите пред да го известат судијата на теренот.

За подобро разбирање на одлуките на судиите, потврдената одлука за офсајд ќе биде емитувана во 3Д анимација на екраните на стадионот и во директен телевизиски пренос, соопшти ФИФА.

Ова е трето Светско првенство по ред каде ФИФА воведува нова технологија за помош на судиите. Технологијата на гол линијата беше подготвена за турнирот во Бразил во 2014 година, додека ВАР технологијата беше воведена на Светското првенство во Русија четири години подоцна.

Слични содржини