За што се корисни урмите?

од desk3

Урмите се извор на различни витамини и минерали, шеќер и многу влакна. Во нив има основни минерали како калциум, железо, фосфор, натриум, калиум, магнезиум и цинк. Витамини како тиамин, рибофлавин, ниацин, фолат, витамин А и витамин К, исто така се содржат во нив. Една стандардна чаша со овошјето содржи околу 400 калории, 27% од препорачаната доза калиум и 48% од потребното количество влакна.

Специјалистите за исхрана и диетика сметаат дека урмите треба да бидат присутни во балансираната и здрава исхрана, како и дел од утринската ужина. Многу луѓе јадат по една урма помеѓу оброците, бидејќи им дава енергија и ги зајакнува за 30 минути. Потрошувачката на плодовите се препорачува на луѓе кои ги нагло ја изгубија тежината. Тие се грижат за здравјето на нервниот систем, бидејќи во нив има голема количина калиум. Американското онколошко друштво препорачува внес на 20-35 грама диетални влакна на ден и советуваат тие да бидат доставени на организмотпреку урми.

 

Слични содржини