Заострувањето на санкциите против Русија не им пречи многу на криптовалутите

од Vladimir Zorba

Се чини дека руските инвеститори продолжуваат со операциите со биткоини и други криптовалути, и покрај заострувањето на санкциите против Москва, според Блумберг.

Иако вкупните текови се релативно слаби, податоците од аналитичарската фирма за блокчејн Kaiko покажуваат дека тргувањето со биткоини деноминирани во рубља се зголеми на највисоко ниво во саботата. Во меѓувреме, голем дел од криптовалутата деноминирана во рубља се чини дека е направена со стабилна поврзаност на валутите.

Обемот на криптовалути со кои се тргува во рубљи го забележа својот најголем раст на 5 март, забележува Kaiko. Просечниот износ на трансакции со биткоин во рубљи на берзата Binance достигна 10-месечен максимум на 24 февруари, кога Русија ја нападна Украина.

„Можеби повеќе руски инвеститори на мало сакаат да се ослободат од изложеноста на фиат воопшто на сметка на биткоинот“, рече Ендрју Ту, менаџер на крипто фирмата Efficient Frontier.

Трговијата во Русија е само мал дел од обемот на биткоини со кои се тргува ширум светот. Дневното тргување со најголемата криптовалута по пазарна капитализација варира помеѓу 20 и 40 милијарди долари. На 5 март, обемот на тргувани биткоини во рубљи беше околу 14,2 милиони долари, според Kaiko.

Само три меѓународни крипто-берзи – Binance, Yobit и LocalBitcoins – нудат криптовалути деноминирани во рубља, според билтенот на Kaiko од 7 март.

Иако берзите како Binance и Coinbase рекоа дека нема да го ограничат пристапот на обичните Руси до нивните услуги, се зголемуваат напорите да се блокира пристапот до санкционирани поединци и организации. Coinbase веќе објави дека блокирала повеќе од 25.000 адреси поврзани со санкционираните руски поединци и структури.

Малопродажба

Според Каролин Боулер, извршен директор на австралиската крипто-берза BTC Markets, нејзината компанија ги блокира руските структури опфатени со санкциите. Во исто време, зголемена е трговијата со физички лица поврзани со Русија.

Според неа, интересот за биткоинот најмногу е поврзан со инвеститорите на мало кои купуваат „агресивно“ во мали количини, изјави таа за Bloomberg.

Напорите да се елиминира можноста за заобиколување на санкциите против Русија преку криптовалути, вклучувајќи го и исклучувањето на некои руски банки од системот SWIFT, ја нагласува улогата на дигиталните средства во конфликтот.

Слични содржини